» Palaute
Historiaprojekti
Katso lisštietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | maanantai, 15.08.2022
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | artikkelit

artikkelit
Avaruus 2007
Timo "LLv34_Dictonius" Laakso
2007-12-10
Vantaan ilmailumuseolla avautui 10.11.2007 Avaruus 2007 -näyttely. Tarjolla on verrattain mittava katsaus Suomen 20-vuotisesta yhteistyöstä ESA’n (European Space Agency) ensin liitännäis- sitten varsinaisena jäsenenä. Näyttelyyn kuuluu paitsi katsaus avaruuden valloituksen historiaan, se pyrkii myös kartoittamaan lähitulevaisuuden näkymiä. Avaruuden tutkimukseen voi myös tutustua Suomen ilmailumuseon ja Virtuaalilentäjät ry’n yhdessä rakentamien simulaattorien kautta
  Lue koko artikkeli
AERO Ilmasota -lehti numero 6/1941
2007-10-16
AERO Ilmasota -lehti numero 6/1941. Ilmavoimien upseeriyhdistyksen julkaisu. XXI vuosikerta 1941 - kesäkuu - N:o 6
  Lue koko artikkeli
Ilmailukirjallisuutta
2007-07-12
Virtuaalilent√§j√§t - Virtual Pilots ry julkaisee sivuillaan ilmailuteoksia, joiden tekij√§oikeus on rauennut 70 vuoden kuluttua teoksen kirjoittajan kuolemasta, tai jotka on annettu julkaistavaksemme tekij√§noikeuksien haltijan luvalla. Luettavissa ovat seuraavat teokset: Oswald Boelcke, Sotalent√§j√§ B√∂lcken taisteluraportit; Gunther Pl√ľschow, Tsingtaun lent√§j√§ : seikkailuni kolmessa maanosassa
  Lue koko artikkeli
Mersu oli sotakone sarjatuotannon ehdoilla
Juha-Pekka Kervinen
2006-10-15
Kevyt hävittäjä Messerschmitt Bf 109 oli Adolf Hitlerin tärkein lentokone. Sitä on valmistettu enemmän kuin mitään muuta hävittäjää. Hannu Valtonen väitteli tohtoriksi Keski-Suomen ilmailumuseossa olevista kahdesta yksilöstä.
  Lue koko artikkeli
Virtuaalilentämistä Suomessa jo yli vuosikymmenen ajan
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2006-08-24
1994 Suomeen syntyi uusi harrastus: sotalentäminen internetissä. Nykyään virtuaalilentäjiä on jo useita tuhansia ja harrastuksesta on tullut myös virallisesti hyväksytty ilmailun muoto. Virtuaalilentäjät ry perustettiin vasta myöhemmin vuonna 2001 jatkamaan alkuperäisen suomalaisen virtuaalilentäjäyhteisön perinteitä ja edistämään virtuaalilentämistä Suomessa.
  Lue koko artikkeli
Kunniakas hakaristimme
Aarne Ellilä
2006-05-16
Natsien symbolista, kärjellään seisovasta hakarististä, antisemitistien 1800-luvun lopulta periytyvästä tunnuksesta, tehtiin sodan jälkeen kavahduttava pahuuden symboli. Se loi varjonsa myös vuodelta 1918 peräisin olevaan suomalaisten sivullaan seisovaan hakaristiin. Näillä kahdella tunnuskuviolla on sama muoto, mutta niiden symboliikan kohteet ovat täysin erilaiset. Niillä on toisistaan riippumaton tausta. Asioista tietämätön ei erota näitä toisistaan, ei erota saksalaista pahuuden symboliksi leimattua hakaristiä suomalaisesta puhtaasta ja kunniakkaasta hakarististä ja suhtautuu kumpaankin kavahtaen. Mutta hakaristimme elää yhä Vapaudenristeissämme, Ilmavoimien lipuissa, asetakin olkamerkeissä ja niin edelleen. Valtiolliseksi symboliksemme itsenäisyytemme aamuna tullut merkki on yhä arvossaan.
  Lue koko artikkeli
TrackIR tuo simulaattorilentämiseen uusia tuulia
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2006-05-16
Katseen kääntäminen peleissä tapahtuu perinteisesti täysin epäluonnollisesta. Yleisimmin katsetta hallitaan peliohjaimen sijoitetulla 8-suuntaisella hatulla, jota käytetään peukalolla. Siinä on aito pilotti ihmeissään, kun simulaattorissa katse ei käännykään päätä kääntämällä vaan peukalolla veivaamalla. Joissakin simulaattoreissa on myös tuki katseen kääntämiselle hiirellä, mikä on johtanut muun muassa siihen, että pilotti veivaa toisella kädellä tikkua, toisella hiirtä. Joissakin ohjaimissa on erillisessä kaasukahvassa analoginen tikku, jota voi myös käyttää katseen kääntämiseen. Mikään näistä menetelmistä ei kuitenkaan ole kovin luonnollinen, vaan ne vaativat opettelua ja totuttelua. Niihin verrattuna pään liikkeitä mukaileva TrackIR-katseohjain on suoranainen mullistus peliohjainten teknologiassa.
  Lue koko artikkeli
Mustavalkokuvien värittäminen digitaalisesti
Martti "Mangrove" Kujansuu
2006-01-11
Vanhojen mustavalkoisten ilmailuvalokuvien värittäminen digitaalisesti tietokoneen keinoin on veikeä harrastus, ja virittää myös katsojien mielenkiintoa.
  Lue koko artikkeli
Brewster BW-372: Brewsterin tarina
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2005-11-23
Virtuaalilentäjät ry järjesti joukukuussa 2005 esitelmätilaisuudet, jossa kerrottiin suomalaisen sodanaikaisen Brewster-hävittäjäkoneen kohtalosta ja koneen tiestä kauas Yhdysvaltoihin. Tähän artikkeliin on koottu esitelmöitsijöiden kertomuksia koneen etsinnöistä. Artikkelia päivitetään ajan mittaan.
  Lue koko artikkeli
Bristol Blenheim Mk. IV BL-200 Memorial Project - muistomerkki Blenheimeille
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2005-09-15
Maailman ainut Blenheim-kone, BL-200, kunnostetaan ja asetetaan sitä varten rakennettavaan näyttelyvitriiniin Keski-Suomen Ilmailumuseoon. Hanketta varten on avattu myös avustustili.
  Lue koko artikkeli
Tapaus Kaleva -video julkaistu
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2005-06-17
Suomen Ilmailumuseolla järjestettiin 14.6.2005 tieteellinen Kaleva-seminaari, jossa selvitettiin 14.6.1940 Neuvostoliiton itämeren laivaston koneiden alasampuman Aeron Ju-52-matkustajakone Kalevan tuhoa ja siihen liittynyttä poliittista tilannetta. Tilaisuudessa sai ensiesityksensä Virtuaalilentäjät ry:n työryhmän tekemä Tapaus Kaleva -video, joka on nyt ladattavissa myös internetistä.
  Lue koko artikkeli
Suomen Ilmavoimien käyttämät lentopäähineet ja lentokypärät 1939-2000
Jukka Juutilainen
2005-03-20
Lentopäähineet ja lentolasit toimivat alunperin lentäjien suojavarusteina viimaa ja kylmiä olosuhteita vastaan ml. tulipalot ja öljyvuodot. Myöhemmin lentopäähineisiin lisättiin radiolaitteiden kuulokkeet ja happimaskin kiinnikkeet. Toisen maailmansodan jälkeen kohdistettiin enemmän huomiota lentokypärien suoja-arvoihin päähän kohdistuvissa iskuissa pakkolaskujen ja heittoistuinhyppyjen aikana. Lentokypärissä kiinteät visiirit korvasivat lentolasit 50-luvulla. Artikkelissa esitellään Jukka Juutilaisen kypärä- ja päähinekokoelmaa.
  Lue koko artikkeli
Kirja-arvostelu: Flying Guns World War II, Development of Aircraft Guns, Ammunition and Installations 1933-1945
Jukka O. Kauppinen aka Grendel
2005-01-13
Selkeällä, helposti ymmärrettävällä englanninkielellä kirjoitettua kirja on raamattu henkilölle, joka on kiinnostunut toisen maailmansodan lentokoneaseista.
  Lue koko artikkeli
Nuo mainiot miehet lentävissä koneissaan
Otto Ruokonen
2004-05-06
Virtuaalilentäjät ovat uuden ajan ilmailuharrastajia, jotka kunnioittava perinteitä ja luovat uusia. Virtuaalilentäjät ry. edistää nettisotalentäjien asiaa ja järjestää tapahtumia, joissa alan harrastajat tapaavat toisiaan ei-virtuaalisesti. Virtuaalilentäminen tässä muodossa on tavallaan myös sotahistorian harrastamista.
  Lue koko artikkeli
Virtuaalista mallinrakentamista
Jukka "Grendel" Kauppinen
2004-04-13
Artikkeli esittelee hieman "virtuaalisen mallirakentamisen" vaiheita ja olemusta. Sivulla on esillä erilaisia suomalaisten lentokoneiden malleja, maalauksia ja muita suomalaisten virtuaalimallareiden luomuksia.
  Lue koko artikkeli
Peliohjainprojekti: akseleita, kahvoja ja yoke
Sami Volotinen
2003-10-12
Näpräilyprojektin tarkoituksena oli kasata mahdollisimman modulaarinen setti ohjaimia, joilla voi lentää simuja FS2004:stä aina Falconiin asti. Entisenä Cougarin omistajana oli jo alusta asti selvää, että kaikki mahdollinen akseleiden vasteiden muokkaus tulee tapahtua Windowsin ulkopuolella (itse ohjaimessa) ja ohjaimen tulee näyttää Windowsille mahdollisimman yksinkertaiselta. Näin luultavimmin välttyy erilaisilta yhteensopivuusongelmilta ja ajureiden kaatuilulta/tahmailuilta raskaiden simujen alla. Kun sitten tuli todettua, ettei F-16:sta sauvalla ja kaasulla oikein tule oikeanlainen tunnelma Cessnaan, niin päätinkin tehdä ohjainkompleksin itse.
  Lue koko artikkeli
Suomalaiskalusto simulaattoreissa / Finnish equipment in simulators
Jukka "Grendel" Kauppinen
2003-02-05
Artikkelin tarkoituksena on tarjota näkemystä suomalaisten lentokoneiden esiintymisestä eri simulaattoreissa keräämällä tiedot yksiin kuoriin.
  Lue koko artikkeli
Tikun virittelyä - jatkokahvalla realistinen tuntuma SideWinderiin
Olli "-ok-" Korhonen
2002-09-20
Tulipas tuossa CH Productsin tikun päivityspohdintojen seurauksen otettua työn alle viimeksi Blitz:ssä pintaan pulpahtanut ajatus modifioida keski-ikäinen
MS SideWinder 3D Pro -tikku realistisempaan ohjaintuntumaan lisäämällä jatkovartta kahvan ja kuulanivelen väliin. Ja mitä syntyikään.
Aivan uusi tikku, jossa ei ole tietoakaan siitä raskaudesta ja epätarkkuudesta, josta lyhytvipuvartinen lyhyen liikeradan omaava ranteen nyrjäyttäjä aiheutti.
  Lue koko artikkeli
Thrustmaster HOTAS Cougarin rakotulkkimodi
Tuomas "Lart" Haarala
2002-09-20
Cougar alkoi väljistyä normaalissa käytössä suhteellisen kovaa kyytiä, joten jotain oli pakko tehdä.
Tein sitten ns. rakotulkkimodin, jonka näin muualla webissä.
  Lue koko artikkeli
Lentosimulaattorilla historian uumeniin
Jukka "Grendel" Kauppinen
2002-08-01
Lentosimulaattorien avulla on tänään mahdollista kokea uudestaan toisen maailmansodan ilmataisteluja. Internetissä pelattavissa online-simulaattoreissa olosuhteet muuttuvat päivä päivältä ja mukana lentää muitakin ihmisiä.
  Lue koko artikkeli