» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | lauantai, 06.03.2021 
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | artikkelit | kirja_flyingguns

Flying Guns World War II
Development of Aircraft Guns, Ammunition and Installations 1933-1945.

Anthony G. Williams & Dr. Emmanuel Gustin. Airlife Publishing 2003.

Virtuaalilentäjät ry. Anthony Williams käsitteli Rapid Fire -kirjassaan perusteellisesti tykkien ja raskaiden konekiväärien kehityksen koko niiden tunnetun historian ajalta. Sittemmin Williams yhdisti voimansa lentokoneaseita tutkineen Emmanuel Gustinin kanssa. Yhteistyön tulos, Flying Guns World War II, on hämmästyttävä tietoteos. Selkeällä, helposti ymmärrettävällä englanninkielellä kirjoitettua kirja on raamattu henkilölle, joka on kiinnostunut toisen maailmansodan lentokoneaseista.
Kirja käsittelee kaikki rintamat, kaikki käyttötavat ja ainakin mainitsee jokaisen vähänkin käytössä olleen lentokoneaseen, vain suomalaislentäjien vihollisen asemiin heittämät tyhjät olutpullot puuttuvat.
Vaikka kirja on kirjoitettu siten selkokielisesti, että sanoma menee perille myös henkilöille jotka eivät tunne ennestään ajanjakson aseita, ammuksia tai lentokonetekniikkaa, on se kuitenkin täynnä tanakkaa asiaa ja ensisijaisista lähteistä tulkittuja yhteenvetoja testeistä ja tutkimuksista.

Maximista revolveritykkiin

Flying Guns toimii myös tietokirjana henkilölle, joka on kiinnostunut tuliaseiden kehityksestä. Williams/Gustin aloittavat alkeista ja siirtyvät pikamarssilla 20- ja 30-luvun konekivääreihin ja tykkeihin.
Etenkin 30-luvun puolivälistä aseiden kehitys oli nopeaa. Tulinopeudet ja kaliberit kasvoivat, ja eri valtiot valitsivat jossain määrin eroavia reittejä. Britannia luotti pitkään suureen määrään pienikaliberisia konekiväärejä hävittäjiensä aseistuksena, mutta nekin saatiin luotettaviksi vasta sodan kynnyksellä - brittien onneksi. Yhdysvallat turvautui raskaisiin konekivääreihin ennen kaikkea siksi, että tykkejä ei saatu toimimaan luotettavasti. Saksa oli edelläkävijä 20- ja 30-millisten tykkien kehityksessä. Ase-, ammus- ja tähtäinteknologian kehitys käydäänkin läpi prototyyppejä myöten unohtamatta pienempiäkään maita.
Kirjan erityiseksi ansioksi täytyy myöntää myyttien tehokas hälventäminen. Kirjoittajat käsittelevät ilma-ammunnan saloja ja ongelmia, kuten tehokkaan ampumaetäisyyden ja hajonnan mystiikkaa, eri osapuolien kannalta. Arkistotieto, kuten Luftwaffen tutkimukset aseiden tehokkaista kantamista eri korkeuksilla ja ammusten ballistiikasta, valottaa aihetta.
Yksityiskohtaisen aseiden ja ammusten esittelyn ohella tekijät tutkivat myös niiden käyttöön liittyvät seikat, oli kyse sitten hävittäjän kiinteästä tai pommikoneen puolustusaseistuksesta ja järjestelmistä.

Ilma-aseet rintamalta rintamalle

Kirjan pääanti löytyy 1939-1945-ajanjaksolta, joka käsitellään tarkoin rintama rintamalta. Jokaisen maan ase- ja lentokoneteknologia sekä ilmasodan erityisaiheet merisodasta pommikoneiden torjuntaan käsitellään omissa luvuissaan.  Erityisen mielenkiintoinen on kirjoittajien paneutuminen maataistelukoneiden toimintaan eri rintamilla. Syöksy- ja rynnäkkökoneita varustettiin muun muassa panssarintorjuntatykeillä, raketeilla ja pommeilla aina hidasta ja haavoittuvaa Hurricane-hävittäjää myöten.
Kirjoittajat referoivat sota-aikaisia tutkimuksia ja muita selvityksiä, ja toteavat muun muassa, että länsivaltojen rynnäkkökoneiden vaikutusta on jälkikäteen liioiteltu. Yksistään brittien Typhoon-lentäjät ilmoittivat tuhonneensa Ranskassa enemmän saksalaispanssareita kuin sotatoimialueella oli. Ilmavoimien vaikutus perustuikin ennen kaikkea huollon lamauttamiseen ja moraalin rapauttamiseen.
Kirjassa vähintään esitellään kaikki vähänkin merkittävät konetyypit,  asejärjestelmät ja niiden käyttötarkoitukset, mitä suinkin toisen maailmansodan lentokoneissa on käsitelty. Hyvin jäsennelty ja kuvitettu teksti täydentyy 86 sivun mittaisella taulukolla lentokoneista, niiden eri aseistusvaihtoehdoista, ammuksista ja piirustuksista.
Flying Guns on lentokoneaseistuksen historiaa tutkivan kirjasarjan ensimmäinen osa. Toinen osa käsittelee aseteknologiaa ja sen kehitystä ensimmäisestä maailmansodasta vuoteen 1933. K olmannessa osassa aihetta tutkitaan toisesta maailmansodasta eteenpäin.

Virtuaalilentäjät ry. Virtuaalilentäjät ry.

Saatesanat

Flying Guns World War II
Development of Aircraft Guns, Ammunition and Installations 1933-45
Anthony G. Williams and Emmanuel Gustin
(C) 2003
Crowood Press
Kovakantinen, 336 sivua.
ISBN 1 84037 227 3

Teksti: Jukka O. Kauppinen

Viimeksi muokattu: 2005-01-13 21:43