» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | sunnuntai, 28.02.2021 
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | artikkelit | virtuaalinen_mallarointi

Virtuaalista mallinrakentamista

[ Virtuaalista mallinrakentamista | Lentokoneiden 3d-malleja ja maalauksia | Muita resursseja ]
[ Blenheim Mk.IV | Curtiss Hawk 75 | Dornier Do 17-Z | Fokker C.V. | Fokker D.XXI (Speijk) | Fokker D.XXI (Viikate) | Focke-Wulf 190 | Gloster Gladiator | IL-2 | Junkers Ju 88 ohjaamo | Messerschmitt 109 G-2 | Messerschmitt 109 G-2 | Messerschmitt 109 G-6 | ]

Written/collected by Jukka O. Kauppinen aka Grendel


Virtuaalista mallinrakentamista

In English: this article collects together some examples of "virtual aircraft building" - 3d modeling and painting of Finnish airplanes or works by Finnish artists. Some examples are very early models, some midway and some finished. Many unpainted, some painted. The idea is to show various parts of aircraft modeling process.

Auta ja täydennä: oletko 3d-mallari tai maalari? Tätä artikkelia täydennetään uuden aineiston myötä. Lisään mielelläni esimerkkejä tekemistäsi koneista tai maalauksista. Utopistinen tavoite olisi saada sivulle esimerkkejä jokaisen koskaan tehdyn suomalaiskoneen 3d-mallinnus ja maalausvaiheesta, sekä työnäytteitä kaikilta suomalaiskoneita mallaavilta henkilöiltä. Voimme myös mieluusti julkaista mallien/maalausten tekijöiden ohjeita, kertomuksia yms aiheeseen liittyvää tietoutta. Ota rohkeasti yhteyttä.

Tämän artikkelin tarkoitus on esitellä hieman "virtuaalisen mallirakentamisen" vaiheita ja olemusta. Tämä ei ole opaskirja, vaan sivulla on esillä erilaisia suomalaisten lentokoneiden tai suomalaisten mallareiden luomuksia.

Artikkelin aiheeseen liittyy läheisesti myös suomalaiskalusto simulaattoreissa - Finnish equipment in flight simulators -artikkeli. Tämä sivu keskittyy mallarointiin ja maalaamisvaiheeseen, linkin takaa löytyvä artikkeli valmiisiin koneisiin.

Tietokoneella tapahtuva virtuaalinen mallirakentaminen on toimintaa, jonka tulokset on yleesä tarkoitettu joko katsottavaksi tai käytettäväksi.

  • Katsottavaksi? Äärimmäisen monimutkainen ja erittäin pikkutarkka lentokoneen malli on liian raskas ja resursseja vaativa, jotta sitä voitaisiin käyttää reaaliaikaisessa ympäristössä, kuten lentosimulaattorissa. Niinpä näitä käytetään lähinnä animaatioiden luontiin tai kauniiden ilmailukuvien valmistamiseen.
  • Käytettäväksi? Malleja voidaan tehdä myös reaaliaikaisessa ympäristössä käytettäväksi. Tällaisia voivat olla mm. Suomen Sodat -DVD-tuotannon kaltaiset tosiajassa esitettävät interaktiiviset esitykset. Erityisen suosittu käyttöympäristö ovat lentosimulaattorit. Virtuaalimalleja rakentavat usein tavalliset harrastajat silkasta tekemisen ja jakamisen ilosta.
Täydellisen simulaattorikäyttöön kelpaavan mallin valmistamisessa on yleensä neljä työvaihetta, jotka yleensä jaetaan eri henkilöiden / tiimien välille. Nämä ovat:
  1. Lentokoneen ulkoisen 3d-mallin luominen. Mallin koko ja tarkkuus riippuvat käyttötarkoituksesta. Malli ei ole yleensä staattinen, vaan siinä on runsaasti liikkuvia osia, kuten pyörivät propellit, liikkuvat laskutelineet, aukeava kuomu, laipat ja siivekkeet ja niin edelleen.
  2. Lentokoneen maalaaminen. Samaa koneen 3d-mallia voidaan käyttää minkä tahansa sen tyyppisen konetyypin yksilön uudelleenluomiseen, jolloin on mahdollista tehdä vaikkapa arvostettujen lentäjäveteraanien omat koneet uudelleen.
  3. Ohjaamon 3d-mallin luominen. Jos lentokoneella aiotaan lentää, niin koneen ohjaamoon täytyy päästä. Tällöin tarvitaan myös ohjaamon mallinnus. Uudempien simulaattorien ohjaamot voivat sisältää liikkuvat ohjaussauvat, nupit ja mutu säätimet. Mittarit ovat oikeilla paikoillaan ja toimivat mahdollisimman tarkoin kuin aidossakin koneessa.
  4. Lentomallin ja vauriomallinnuksen tekeminen. Lentokone on saatava myös lentämään oikein. Sitä varten lentomallin tekijöiden on perehdyttävä koneen tekniikkaan, koelentoraportteihin ja muuhun aineistoon. Lentomallin tekijän täytyy ymmärtää aerodynamiikkaa, moottorien päälle ja ynnätä päässään mikä on oikein ja mikä ei.
Virtuaalimallien tekeminen on tarkkaa ja pitkäjänteistä puuhastelua. Kuten perinteisten muovimallienkin kera paneutuvat tekijät usein mallintamiensa laitteiden historiaan ja selvittävät hyvinkin tarkoin niiden käyttöä ja olemusta. Tarkan, historiallisesti oikeannäköisen 3d-mallin ja maalauksen tekeminen on palkitsevaa työtä, etenkin kun valmis malli saadaan maailmanlaajuisen yleisön tutkittavaksi. Parhaimmillaan 3d-malli ja maalaus hyväksytään jonkin lentosimulaattorin kalustoon, jolloin kymmenet ja sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa lentävät luomuksella. Suomalaisten mallintajien ja suomalaiskoneiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että suomalainen ilmailuhistoria leviää aivan uudenlaisella tavalla ympäri maailmaa harrastajien tietouteen. Samalla myös me pääsemme lentämään omilla, historiallisilla lentokoneillamme.

Perässä esiteltäviä malleja ja maalauksia ei ole eritelty käyttötarkoituksen tai simulaattorin mukaan, vaan yksinomaan suomalaiskansallisen yhteyden mukaisesti.

Tämän koosteen sivutarkoitus on virtuaalimallaamisen ohella koostaa yhdelle sivulle näytteitä suomalaisista mallareista ja maailmalla tehdyistä suomalaiskoneista. Tällä tavoin simulaattorivalmistajat, harrastajaryhmät, mediatuotantoryhmät ja muut kaupalliset ja epäkaupalliset tahot voivat tutkia mitä on tehty ja ottaa tarvittaessa yhteyttä tekijöihin. Jokaisen mallin/maalauksen tekijän sähköpostiosoite on nimen perässä. Sähköpostissa tarvittava @ on korvattu väliviivalla roskapostin välttämiseksi.


Lentokoneiden 3d-malleja ja maalauksia

Blenheim Mk.IV
3d-malli
Tekijä: Jani Finer - jfiner - pp.htv.fi
Malli: keskeneräinen


Curtiss Hawk 75
3d-malli ja maalaus
Tekijä: Tero "Viikate" Tissari - tero.tissari.int - jypoly.fi
Malli: valmis

Sama malli valmiiksi maalattuna

Maalari: Timo "Kossu" Niiranen

CU-552 - 1941:

CU-581 - 1943:

CU-575 - 1944:


Dornier Do 17-Z
3d-malli
Tekijä: Ivan Balabanov - ottovondrone - yahoo.com
Malli: lähes valmis

Do 17 vauriomallinnus
Tekijä: 1C Maddox Games


Fokker C.V.
3d-malli
Tekijä: Ivan Balabanov - ottovondrone - yahoo.com
Malli: valmis


Fokker D.XXI
3d-malli
Tekijä: Rob "Speijk" Loef - ? ?
Malli: valmis, maalausta vaille

3d-malli
Tekijä: Tero "Viikate" Tissari - tero.tissari.int - jypoly.fi
Malli: keskeneräinen


Focke-Wulf 190
3d-malli
Tekijä: Seppo Koivisto - seppo.koivisto - iki.fi
Malli: keskeneräinen


Gloster Gladiator / J8A
3d-malli ja ohjaamo
Tekijä: Daniel "Le Capitaine Haddock" Martínez-Normand - le_capitaine_h - hotmail.com
J8A mallin tutkimustyössä auttanut Björn Orheim. Lisätietoja: http://www.f19vs.se/ [Hangar -> J8A]
Malli: valmis

Ohjaamo ja valmis kone simulaattoriympäristössä (IL-2: Forgotten Battles, Ace Expansion Pack)


IL-2
3d-malli
Tekijä: Ilari "Spikey" Lehtinen - spikey - dwacs.com
Malli: keskeneräinen

Saatekirjelmää: Yksityiskohtia kuten aseistusta puuttuu vielä, sekä UV-teksturemappausta ei ole tehty muuta kuin nopeasti lätkäisty josta nyt ainakin näkee että enginessäkin toimii tekstureiden kanssa. Malli on Max 4 formaatissa. Smoothing groupit ovat ainakin sinnepäin oikeat tässä versiossa eli kummallisia varjostusbugeja ei pitäisi näkyä - ainakin Maxissa näkyi ihan OK.


Junkers Ju 88
Ju-88 ohjaamon 3d-malli
Tekijä: Jan "Jippo" Niukkanen - jniukjka - jniukjka.karoo.co.uk
Malli: keskeneräinen


Me 109 G-2 (3d-malli)
3d-malli
Tekijä: Jouni "Illu" Ollila - jouni.ollila - fontus.com
Malli: keskeneräinen


Me 109 G-2 MT-222
Maalaus
Tekijä: Ismo "Kanttori" Hokanen
Maalaus: eri työvaiheista ja esimerkkejä. Simulaattori Aces High 2.

Kuvissa eri työvaiheita. Oheiset tekstit kirjoitettu eri työvaiheiden aikana ja kopioitu antamaan kuvaa prosessin eri vaiheista ja haasteista. Niihin EI tarvitse vastata enää.

Kuva 1: siiven alapinnan vaaleansininen väri on tarkistettu RLM Color listasta ja se on oikein (RLM 76). MT-222:n rungon ja siiven yläpinnan väreistä en ole löytänyt koodeja, mutta esim. tuo tummempi harmaa on erittäin lähellä RLM 74 väriä. Voisikohan yläsiivet olla kokonaisuudessaan hieman tummempia?
Kuva 2: siipien värityskuva "levitettynä" lentokoneen 3d-mallin päälle.

Kuva 3: MT-222 etenee hiljalleen. Tässä muutama otos nykyisestä työvaiheesta. Sain jo tunnuksenkin kopioitua suoraan valokuvasta, mutta konetta ei ole "vanhennettu" ja keltaista kakkosta EI saa isommaksi, kiitos taas HTC:n skinitiedostojen... Mutta... eikos siitä ole tulossa aika söpö?
Kuva 4: Huomasinpa juuri, että kyljen hakaristi on hieman liian suuri... Se on tosin skaalattu panelisaumojen mukaan (sininen hakaristi mahtuu justiinsa kahden sauman väliin) niinkuin Mannisenkin piirroksessa... = KORJATTU! MT-222 oli peruskorjattuna tuon näköinen. Maalia oli ilmeisesti sen verran niukassa, että Saksan ristit jäivät kuultamaan siipien uuden naamiomaalauksen alta. Olen vertaillut värejä Saksan RLM väreihin ja nuo ovat aika lähellä RLM 74, 75 ja 76 (alapuoli) sävyihin. Rungon hakaristi on sävyltään tummempi kuin HTC:n defaultti, samoin siinä ovat 1-2-5 suhteet kohdallaan toisin kuin siivissä, joiden ristit ovat vielä työn alla. Myös keulaosan kuomut puuttuvat ja HTC:n mallissa on joitakin ylimääräisiä konepellin saumoja, joita ei Mannisen kuvissa ja muissa piirroksissa näy. Otan ne siis pois kokonaan ja laittelen kuomut paikalleen. MT-222 tekstiä ei saa aivan kohdalleen johtuen taas HTC:n skinitiedostosta: toisen puolen "paikkapala" on otettu väärästä kohdasta eli hieman liian takaa. Saan sen kuitenkin fiksattua melkoisen oikean näköiseksi

Kuvat 5, 6 ja 7: Mersu on nyt sieltä täältä hieman paskaantunut, kulunut ja rapistunut, niinkuin kovassa käytössä olevan sotakoneen pitää ollakin! Pohjapuolella on mm. poistettu hylsynpoistoaukot, lisätty vähän rapaa, suurennettu renkaan vannetta, tehty uudet hakaristit oikeilla suhteilla (1-3-5) ym. pientä säätöä. Mittaritauluun on lisätty merkintöjä sekä muutama alkuperäiseen varustukseen kuuluva vimpstaaki ja numikka lähinnä sinne minne mahtuu. HTC:n 109-mittaripaneelihan on suoraan sanottuna p....stä...


Me 109 G-6
3d-malli
Tekijä: Ilari "Spikey" Lehtinen - spikey - dwacs.com
Malli: keskeneräinen

Katso mallia


Resursseja:

Seuraavat henkilöt voivat ajan ja mahdollisuuksien myötä auttaa mallien ja maalauksien suhteen:

Lentokoneiden "maalaus": Timo Niiranen - timo.niiranen - milnet.fi
Lentokonegrafiikkaa: Jouni Rönkkö - jouni.ronkko - tutka.net

Työn alla olevia tiedettyjä lentokonemalleja ovat mm. MS 406 (tekijä LLv26_Sami - HLeLv26 - welho.com) ja VL Myrsky (tekijä Juha "Reinmann" Reinikka - juha.reinikka - pp.nic.fi).

Viimeksi muokattu: 2006-04-06 18:27