» Palaute
Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | perjantai, 03.12.2021
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | artikkelit | ilmailukirjallisuutta
  
Ilmailukirjallisuutta

Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry julkaisee sivuillaan ilmailuteoksia, joiden tekijäoikeus on rauennut 70 vuoden kuluttua teoksen kirjoittajan kuolemasta, tai jotka on annettu julkaistavaksemme tekijänoikeuksien haltijan luvalla.

Teosten skannaus- ja oikolukuprojektia vetää Martti "Mangrove" Kujansuu ja avustaa Jukka "Grendel" Kauppinen. Jos haluat kantaa kortesi kekoon, ota yhteyttä palaute-lomakkeen kautta. Kenties omistat/tiedät teoksen, joka täyttää tekijäoikeuksien raukeamisen kriteerit tai omistat tekijäoikeudet teokseen, joka voitaisiin julkaista kauttamme verkossa?


Sotalentäjä Bölcken taisteluraportit ynnä hänen isänsä kirjoittama johdanto

Teos: muistelmat lentäjät, ensimmäinen maailmansota, Saksa
Kirjoittanut: Oswald Boelcke
Kääntänyt: Tahvo Partio
Kustantaja: Minerva, Helsinki
Alkuperäisen ja suomenkielisen teoksen julkaisuvuosi: ?/1917
ISBN: -

Lue teos verkossa
Lataa teos (PDF)

Oswald Boelcke (19. toukokuuta 1891 Giebichenstein (nykyinen Halle), Saksa - 28. lokakuuta 1916 Bapaume, Ranska) oli johtavia saksalaisia hävittäjälentäjiä ensimmäisessä maailmansodassa. Boelcke valmistui ylioppilaaksi vuonna 1911. Hän oli asepalveluksessa viestiyksikössä (Telegraphen-Bataillon Nr. 3) Koblenzissa.
Toukokuussa 1914 hän siirtyi lentojoukkoihin (Fliegertruppe). Hän pääsi lentokoulutukseen Halberstadtin lentokouluun. 15. elokuuta 1914 hän siirtyi (yksikössä Feldfliegerabteilung 13) rintamalle. Samassa yksikössä palveli hänen viisi vuotta vanhempi veljensä Wilhelm tähystäjänä. Huhtikuussa 1915 Oswald Boelcke siirtyi uuteen Feldfliegerabteilung 62-yksikköön. Se toimi Döberitzissä, josta siirtyi Douaihin Ranskaan. Boelcken tovereihin kuului Max Immelmann, joka tunnettiin myös nimellä 'Adler von Lille', Lillen kotka.
Eri lähteissä on väitetty, että Boelcke saavutti ensimmäisen ilmavoittonsa 4. heinäkuuta 1915 , mutta se tapahtui 19. syyskuuta 1915. 12. tammikuuta 1916 hän saavutti kahdeksannen ilmavoittonsa, josta hän ja samaan aikaan Max Immelman saivat Saksan keisarilta korkeimman preussilaisen urhoollisuusmitalin, Pour le Mérite'n. Maaliskuussa 1916 Boelckesta tuli kuuden lentäjän yksikön komentaja. Se toimi Siverystä käsin. Boelckella oli hyvät suhteet Preussin kruununprinssi Wilhelmiin, jonka päämaja oli läheisessä Stenayssä.
Max Immelmann kaatui 18. kesäkuuta 1916. Boelcke oli lähetetetty tarkastusmatkalle Balkanille, josta hänet kutsuttiin takaisin. Hänestä tuli lentueen (Jagdstaffel) päällikkö 10. elokuuta 1916. Boelcke tapasi veljensä Wilhelmin Venäjän rintamalla, Kowelissa. Hän liittyi Kampfgeschwader 2:een, jossa lensivät Manfred von Richthofen, Werner Voss ja Erwin Böhme.
Syyskuun alussa 1916 Boelcke alkoi kirjoittaa teoriaansa hävittäjälentämisestä kouluttaen uusia lentäjiä. Eräs perusperiaate oli muodostelmassa lentäminen. Syys-lokakuussa 1916 hän ampui 20 viholliskonetta alas. Tällöin hänellä oli 40 vahvistettua ilmavoittoa ja hän oli tuolloin johtava hävittäjä-ässä. 28. lokakuuta 1916 ilmataistelun aikana Böhmen kone törmäsi Boelcken koneeseen. Boelcke kuoli tässä onnettomuudessa. Oswald Boelcke haudattiin Dessauhun valtiollisin hautajaismenoin.

Boelckea pidetään syystäkin modernin hävittäjälentämisen ensimmäisenä teoreetikkona. Hänellä oli merkittävä vaikutus hävittäjälentäjien koulutukseen. Dicta Boelcke, ilmataistelun säännöt, ovat edelleen arvossaan.

Boelcken sota-aikana kirjoittama muistelmateos kertoo hänen elämästään lapsuudesta alkaen ensimmäisen lennon kautta aina 20.10.1916 saakka.

Lisätietoja: Oswald Boelcke German ace and tactician, 40 kills Dicta Boelcke


Tsingtaun lentäjä : seikkailuni kolmessa maanosassa

Teos: muistelmat, lentäjät, ensimmäinen maailmansota, Saksa
Kirjoittanut: Gunther Plüschow
Kääntänyt: Tahvo Partio
Kustantaja: Minerva, Helsinki
Alkuperäisen ja suomenkielisen teoksen julkaisuvuosi: ?/1917
ISBN: -

Lue teos verkossa
Lataa teos (PDF)

Gunther Plüschow määrättiin Saksan siirtokuntaan Kiinassa, Tsingtauhin, lentäjäksi. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Plüschowista tulee japanilaisten maali, jolloin hän lopulta pakenee lentokoneellaan mutta joutuu suorittamaan pakkolaskun polttoaineen loppuessa. Tästä eteenpäin hän matkaa lukuisilla eri kulkuvälineillä, jalkapeli mukaanlukien, halki Kiinan ja Yhdysvaltain, joutuen välillä brittienkin vangiksi, kunnes onnistuu pakenemaan ja pääsee takaisin Saksaan vuonna.
Plüschow kertoo kirjassaan elämästään Kiinassa ja huikeasta pakomatkastaan kohti Saksaa.

Lisätietoja : Gunther Plüschow, GUNTHER PLÜSCHOW 1886-1931 ja Adventurer, Aviator and Explorer.


Saatesanat

Copyright Virtuaalilentäjät r.y. / Finnish Virtual Pilots Association 2007

 

  

Viimeksi muokattu: 2007-07-12 18:29