» Palaute
Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | sunnuntai, 18.04.2021
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | artikkelit | avaruus_2007
Virtuaalilentäjät info:
Yhdistyksen puolesta näyttelyn järjestelyihin Ilmailumuseolla on osallistunut Raimo Korpi.

Kiitoksia "RaimoK"!

Avaruus 2007 näyttely

10.11.2007 - 28.2.2008 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Artikkelin teksti ja kuvat: Timo "LLv34_Dictonius" Laakso

Vantaan ilmailumuseolla avautui 10.11.2007 Avaruus 2007 -näyttely. Se on jatkoa aikaisemmille, tähän asti Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetyille Avaruus 2001- ja Avaruus 2003 -näyttelyille. Tarjolla on verrattain mittava katsaus Suomen 20-vuotisesta yhteistyöstä ESA’n (European Space Agency) ensin liitännäis- sitten varsinaisena jäsenenä. Näyttelyyn kuuluu paitsi katsaus avaruuden valloituksen historiaan, se pyrkii myös kartoittamaan lähitulevaisuuden näkymiä. Pääasiallinen painoarvo on avaruusturismissa, mutta näyttelyn lasikaappiin on rakennettu myös aikajana jota kautta näihin suunnitelmiin on mahdollista tutustua. Näyttelyyn on koottu kaikkien saatavilla olevien Suomalaisten avaruuslaitteiden näköis- ja insinöörimallit. Esimerkiksi Rosetta komeettaluotain dominoi salia 1:4 koossa.

Vaikka itse avajaisten sisältämä informaatiopaketti olisi jäänyt kokematta, tarjoaa näyttely silti paljon. Maan kiertoradalla yön pimeinä tunteina havaittavat pisteet voi nyt nähdä konkreettisesti ja niiden rakenteeseen ja tekniikkaan on mahdollista tutustua läheltä. Näyttely tarjoaa myös dokumenttimateriaalia avaruuden valloituksen eri vuosikymmeniltä, unohtamatta aikaa jolloin koko avaruustutkimus oli ihmismielen tuottamaa fiktiota. Salissa kulkiessaan voi törmätä esimerkiksi välähdykseen Georges Méliès’n elokuvasta Matka kuuhun. Lisäksi Ursa tarjoaa planetaariollaan tietoa tähtikuvioista ja maailmankaikkeudesta yleisesti.

Näyttelyyn asetellut informaatio-taulut ovat kertovia, mutta avaruuden tutkimukseen voi myös tutustua Suomen ilmailumuseon ja Virtuaalilentäjät ry’n yhdessä rakentamien simulaattorien kautta.

Tarjolla on niin Apollo-kuulennoista tuttu Eagle Lander 3D -simulaattori sekä X-plane pelin alustalle rakennettu Mars-lentokone. Jälkimmäinen tarjoaa niin simulaattorilentämiseen tutustuneille kuin tutustumattomillekin aivan uudenlaisen lentoympäristön Mars-planeetan ilmakehässä, puhumattakaan elämyksestä joka rakentuu mahdollisuudesta päästä istumaan lentokoneen ohjaamoon.

Avajaisviikonlopun jälkeen Avaruus 2007 -näyttelyyn pyritään järjestämään avaruuden tutkimukseen liittyviä teemapäiviä, joita kannattaa pitää silmällä näyttelyn kotisivuilta.

LINKIT:

Näyttelyn kotisivu: http://www.kupla.com/A2007/index.htm
ESA paikallistiedotus/Suomi: http://www.esa.int/esaCP/Finland.html
Eagle Lander 3D: http://eaglelander3d.com/
X-Plane: http://www.x-plane.com/
URSA: http://www.ursa.fi/

LISÄÄ KUVIA NÄYTTELYSTÄ:

Viimeksi muokattu: 2007-12-11 22:59