» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | torstai, 04.03.2021 
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | lento_ohjeet | lyhenteet

Ilmataistelukielen lyhenteet

Versio 1.1.
Teksti pohjautuu Johan "BMBM" Kylanderin teokseen In Pursuit, Stubitin RAHON-oppaaseen, Icebreakers-laivueen ohjeisiin ja Grendelin aivoituksiin.

Käännökset: Itmo, Grendel

Uusi pilotti törmää usein wanhojen lentäjägurujen salakieleen, josta tavallinen tallaaja ei ota tolkkua. Tuo salakieli nojaa pääasiassa englannin kieleen. Esimerkiksi viesti "up 17 otw 23 hwy" tarkoittaa, että kirjoittaja nousi juuri ilmaan (up) pommeilla varustetulla koneella (hwy) kentältä F17 (up 17) ja hän on matkalla kentälle F23 (otw 23).

Käytetty termistö vaihtelee hieman simulaattoreittain, mutta ohessa on selitetty yleisimpiä. Kaikkia maailman termejä ei ole otettu listalle, vaan lähinnä ne jotka löytyvät suomalaispilottien slangista.

Lue myös Skenaariotaktiikat - Kuinka osallistut menestyksellisesti EMC:n ja muihin historiallisiin skenaarioihin ja muita lento-oppaita.


Termit ja lyhenteet

000,045,090,135,180,215,270,315 jne
Kompassisuuntia. 000 pohjoinen, 090 itä, 180 etelä, 270 länsi. Yleensä lentosuunnat määrätään kompassisuuntina. Myös N, NE, E, S, W, jne, eli lyhennykset englanninkielisistä ilmansuunnista.
6, check six
Tarkista selusta, katso taaksesi. Esim. "(nimi) 6" tarkoittaa että varo takanasi on vihollinen
6!
"Apua , takanani on vihollinen, auttakaa"
666
Tätä huudetaan kun oman tai kaverin lähellä, siis TOSI LÄHELLÄ, on vihollinen. "Jarppa 666" tarkoittaa, että Jarpan on paras väistää ja heti, muuten ropisee.
aa / ack
IT , ilmatorjunta. Esiintyy yleensä lentokenttien tai muiden kohteiden lähellä. Kun it ampuu sinut alas WarBirdsissa, seurauksena on ilmavoitto "ack weenies":lle
afk
Away From the Keyboard, olen poissa koneelta. Ilmoitus poistumisesta koneelta esimerkiksi puhelimeen tai kuselle/kaljatankkaukselle. Esim. "afk brb beer", "kalja loppui, olen hetken poissa koneelta mutta palaan heti kun olen hakenut jääkaapista lisää."
alt
Altitude, korkeus. Esimerkiksi "alt 5" tai "alt 5k", "olen korkeudella 5". Korkeus yleensä tiivistetään tuhansiin metreihin tai jalkoihin, eli korkeus 5/5k tarkoittaa 5.000 jalkaa tai metriä.
ammo
Minulta loppuivat ammukset. Katso "winchester".
bandit
Vihollisen lentokone
beacon
Verkkoyhteysilmaisin. Esimerkiksi WarBirdsissä "vihreä beacon" merkitsee hyvää yhteyttä, keltainen varoittaa ja punainen ilmoittaa katkeamisesta. Vastaava ominaisuus WW2Onlinessa on ns. "ticker tape".
bingo
Jokin loppui, yleensä bensa. Esim. "Bingo ammo", "bingo fuel" tai "bingo beer". Polttoaineen suhteen viittaa yleensä määrään, joka riittää juuri ja juuri kotiinpaluuseen.
bogey
Tunnistamaton lentokone.
brb
Be Right Back, palaan pian. Esimerkiksi "afk brb" on ilmoitus, että "olen hetken poissa koneelta, palaan pian".
break / breakata
Käsky väistää kovalla käännöksella, usein "break right" tai "breikkaa oikealle". "Breakbreak" viittaa yleensä toivomukseen väistää heti, johonkin koska tilanne on hätäinen. Break right tai left viittaa yleensä haluun vetää breakkaajaa seuraava vihulainen huutajan tähtäyslinjaan.
buff
Big Ugly Fat Fucker on B-52-koneen kutsumanimi, simulaattoreissa se tarkoittaa B-17-konetta mutta käytetään myös synonyymina kaikille pommikoneille.
bz
Busy, kiire. Sanojalla ei ole aikaa jutella, kun joku työllistää. Yleensä tarkoittaa, että sanoja on juuri ilmataistelun keskellä, laskeutumassa tai tekemässä muuta täyden huomion vaativaa.
cap
Combat Air Patrol, jatkuva ilmapartio jonkun alueen tai kohteen yllä. Yleensä liitetään perään vartioitava kohde 'cap 3', jolla viitataan kentän 3 vartiointiin.
con
Contact. vihulais kontakti. 'vis con' tarkoittaa näkökontaktia viholliskoneeseen tai tunnistamattomaan koneeseen. Voi viitata myös jonkun muun kohteen näkökontaktiin. Lyhennetään joskus vain 'vis' kun puheenaiheena oleva kohde tulee näkyviin.
con
Myös verkkoyhteys. "bad con" "good con" ks. disco.
cc
Click-click, merkitsee kahta radiotangentin napautusta, kuitataan kuultu viesti vastaanotetuksi. Katso myös "vv".
ch#
Kanava, esim. ch24 tarkoittaa kanavaa 24 . Voi merkitä, että sinun tulisi kääntää radiosi kanavalle 24.
clr, clear
Ilmoitus että selustasi on puhdas. Esim. "my 6?" "clr" - "onko kuutosessani mitään?" "puhdasta on".
close up
Tiivistäkää muoto
cross turn
Käännös 180astetta kohti siipimiestä.
d#
Etäisyys kohteesta. Esim. "vis (nimi) d12" - "näen henkilön d12-etäisyydellä".
disco
Verkkokatkos.Tuloksena yleensä pelistä putoaminen ja kiroilua..
disengage
Irrottautukaa taistelusta, yleensä ilmoitettuun suuntaan. Kuin "out".
doors
Käsky avata pommikoneen luukut
drag, dragging, dragaa
Käsky vetää tai ilmoitus vedosta. Tarkoittaa tapaa, jolla perässä olevaa viholliskonetta vedetään tiettyyn suuntaan, tai että itsellä/jollakulla on takana seuraava viholliskone. Voi olla ilmoitusluontoinen, mutta toimii myös ryhmätyössä. Esimerkiksi "hannu, dragaa vasemmalle", ohjataan kaveria vetämään perässään oleva viholliskone suuntaan, josta se voidaan helpoimmin ampua alas. Tai "hannu, dragaat lähellä", Hannun perässä on viholliskone tai koneita lähietäisyydessä.
drunks
Kännikalat termillä viitataan yleensä laskuvarjomiehiin, joita tarvitaan kohteiden valtaamiseen. Myös "paras".
dweeb
Äärettömän yleiskäyttöinen halveksuva termi, jota voi käyttää ketä tahansa vastaan. Esim. "spit dweeb", "pony dweeb", "jet dweeb". Myös "that was dweeb", "tuo oli naurettavasti / pellesti / pöljästi tehty." ea
Viholliskone, enemy aircraft.
ei
Vihollisjalkaväkeä, enemy infantry.
et
Vihollispanssari, enemy tank.
eta
Estimated Time of Arrival, arvioitu saapumisaika kohteelle. Esimerkiksi "eta 2", "saavumme kohteelle kahden minuutin päästä." Tai "ju88t eta2 alt15", "Ju-88:t sapuvat kohteelle kahden minuutin kuluttua korkeudella 15".
extend / extendoida
Otetaan etäisyyttä viholliseen. Yleensä tarkoitus on kasvattaa etäisyyttä, mutta palataan kohta takaisin taisteluun.
free
Ei taistelussa, vapaa.
frog
Vihreä maa "sammakot"
(g)
virn(istys)
grab / grabbing / grabata
Käsky tai ilmoitus "kiipeän / kiivetkää"
ho
Head On, vastakkaintulitus. Dweebbimäinen tapa hyökätä vihollisen kimppuun edestäpäin. Esim. "you lousy ho dweeb, is that all you can do?!", tuontyyppistä kuuluu joka simulaattorissa päivittäin. Kuuluu arkipäivään, ei suositeltava hyökkäystapa jos arvostaa henkeään.
hwy/hvy
Heawy/heavy, koneessa mukana pommeja tai raketteja, myös "eggs" tai "rocks"
in, i
Hyökkään vihollisen kimppuun. Esimerkiksi "Hannu in", "Hyökkään, Hannu"
in, in
Kaikki hyökätkää, innostunut käsky.
jabo
Hävittäjäpommittaja. yleensä sanotaan koneesta joka on hvy.
kia
Killed In Action, yleensä ilmoitus että sanoja kuoli. Katso myös "vittukia".
light / lite
Ilman pommeja, vastakohta hvylle. Esim. "tulen litenä".
loc
Location, paikka, katso "pos".
lol
Naurua, nauretaan perseellään lattialla. Viitataan, että jokin oli hauskaa.
no threat
Vihulainen ei ole uhka, jättäkää huomiotta
no vis, nv
No Visual, kohde ei näy, en näe ilmoitettua konetta, en näe kaveria. Esimerkiksi: Hannu: "-losr- 6". Losr: "'no vis". Hannu: "-losr- 66666, breakbrk". Losr: "arg. vittukia".
otr
On The Runway, kiitoradalla valmiina lähtöön. Käskynomaisesti "otr" tarkoittaa, että osasto siirtyy kiitoradalle, valmiina "rolliin".
otw
On The Way, matkalla. tulossa. "OTW 18", "olen matkalla kentälle 18". "OTW 18 HVY JABO", "olen matkana kentälle 18 pommein varustetulla hävittäjäpommittajalla".
out, o
Irtaudun. Myös käskynomaisesti, jolloin osaston täytyy irtautua taistelusta. Voidaan täsmentää "out 270", eli irtautuminen kompassisuuntaan 270.
para / paras
Paratroopers, laskuvarjojoukot. Katso "drunks".
pos, pos 2,3,3
Position, sijainti kartalla pisteessä 2.3.3. Yleensä kaksi ensimmäistä numeroa tulevat karttapohjalta, kolmas vastaa numeronäppäinten lohkoja. Voidaan täsmentää vielä neljännelläkin numerolla, pos 2.3.3.3, jolloin puhuja on karttalohkon 2.3 aivan oikeassa alakulmassa.
rdy
Ready, ilmoitus valmiudessa olemisesta. Esimerkiksi valmiina nousemaan, valmiina suorittamaan tehtävä. Myös käskymuodossa, jolloin määrätään osasto valmistautumaan johonkin. Esimerkiksi "RDY 090", "valmistautukaa kääntymään kompassisuuntaan 090".
reform / regroup
Ryhmitytään uudelleen. Hajallaan olevat koneet kokoontuvat annetun maastopisteen luona.
rev / reverse / revvin
Käännyn ja hyökkään vihollisen kimppuun. "Revvaan", "käännyn takaisin taisteluun". Käytetään usein extendoimisen kera, eli ohjaaja ensin extendoi, sitten revvaa.
roger, rgr
Viesti vastaanotettu ja ymmärretty
rtb
Return To Base, palaan kotiin, kotikentälle
roll
Ilmaannousu. Ilmoituksenomaisesti "rollin", "olen nousemassa ilmaan". Käskynä "ROLL", jolloin osasto määrätään nousemaan ilmaan.
S, S!, salute
Tervehdys, käsi lippaan, tehdään kunniaa. Näin kiitetään vihollista kunniakkaasta, hienosta taistelusta, osoitetaan herrasmieshenkeä. "S! -losr- good fight" on kiitos -losr- -nimiselle pilotille, jonka ammuit alas tai joka ampui sinut alas hyvän tai taitavasti lennetyn ilmataistelun jälkeen.
thx / tx
Kiitos
tower, twr
Pilotti ilmoittaa olevansa tietyllä kentällä "tornissa", eli maassa. Esim. "twr 21", "olen kentällä 21".
up
Noussut ilmaan. Voidaan sanoa "up otw", eli "ilmassa, tulossa"
vis
Visual, I can see something, e.g. 'vis (callsign)' meaning I have a visual contact to (callsign)
vittukia
Suomalaiskansallinen versio kia:sta.
vv
Viktor viktor, kuin "cc" mutta saksalaisten lentäjien slangista johdettu
wtg
Way To Go! Good job guys!
winchester
Ammukset loppu , yleensä täysin loppu.

Käytännön esimerkkejä:

"i" - "o" - "rev"
Kolme viestiä tekstikanavalla - pilotti ilmoittaa hyökkäävänsä, raportoi vetävänsä pois vihollisen kimpusta ja palaavansa taisteluun.

"Red Two from Red One, bracket"
Parinjohtaja käskee siipimiestään, suoritetaan taktinen bracket-manööveri viholliskonetta vastaan.

"Osasto, out pohjoiseen"
Osastonjohtaja käskee lopettamaan taistelun ja irtautumaan pohjoisen suuntaan. Käskyä tulee noudattaa epäröimättä.

"Out E, dragging"
Sanoja irtautuu taistelusta pohjoiseen ja huutaa perässään olevan viholliskoneita. Jos maisemissa on kavereita näiden tulisi nyt tulla apuun.


Kuusi tunnistamatonta konetta karttakoordinaateissa 8,8,2-8,8,5. Tern ilmoittaa olevansa kentällä 21 tornissa (eli maassa).


Ilmaannousu 20 sekunnin kuluttua. Noususta kompassisuunta 180.


Kentältä F25 noussut Val-osasto (japanilaisia syöksypommittajia) ilmassa, suuntaamme kompassisuuntaan 200.


Liittoutuneiden lentokoneita karttakoordinaatissa 8.7.2, 3-4 kilometrin korkeudessa, koneita 6-7 kappaletta. Ja Gniko urputtaa.


Vadr tekee kunniaa lentäjätovereilleen.


Ryhmä 1 (Group 1) hyökkää karttapisteessä 5,8 olevien vihollisten kimppuun lentäen kompassisuuntaan 000 (pohjoiseen).


Osastonkomentaja käskee osastoaan kiipeämään ilmanopeudella 150, 90 prosentin kaasuasetuksella


Patit loppuivat.


Osastonkomentaja käskee osastoaan kiipeämään ilmanopeudella 160, 100% kaasulla, kompassisuuntaan 180.


Lentokoneiden nimien lyhenteitä

Monet lentokonetyypeistä tunnistetaan myös vain numeroiden perusteella. Esimerkiksi Lockheed P-38 Lightingit mainitaan usein vain "38", Focke-Wulf 190 -koneet "190" ja niin edelleen.

dora - Focke Wulf Fw 190D-9
emil - Messerschmitt Bf 109E-4
frank - Nakajima Ki-84la Hayate Frank
franz - Messerschmitt Bf 109F-4
ftd - Lockheed P38 Lightning "Fork Tailed Devil"
gustav - Messerschmitt Bf 109G-6
hawg - Chance Vought F4U-1D Corsair
hog - Chance Vought F4U-1D Corsair
jug - Republic P47D Thunderbolt
kate - Nakajima B5N2 Kate
oscar - Nakajima Ki-43ii Hayabusa Oscar
pony - North American P51D Mustang
thud - Republic P47D Thunderbolt
val - Aichi D3A2 Val
zeke - kutsumanimi mitsubishi A6M Zerolle. usein myös zeek.

Viimeksi muokattu: 2006-03-27 21:29