Kotisivu | Online-simulaattorit | falcon.html Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry
Falcon 4.0 ja sen uusi tuleminen: Falcon Benchmarksims (Falcon BMS)
Valmistaja: Oikeuksien omistaja on Tommo Inc. Alkuperäinen simulaattorin tekijä Microprose, julkaistu vuonna 1998.
Kaikki uudemmat versiot ovat harrastajien ja modaaja-ryhmien tekemiä. Alkuperäistä simulaattoria ei tueta enää millään lailla.
Verkkosivut: http://www.bmsforum.org
Laite- ja yhteysvaatimukset: Toimii kaikilla nykyisillä pelikelpoisilla PC:llä. Nettiyhteys sekä simulaattorille sopivat ohjaimet ovat suositeltavia. Useammalla näytöllä varustettuna sekä esim. "simu-pittiä" rakennettaessa laitevaatimukset kasvavat.
Maksutavat ja hankinta: Vaatii alkuperäisen Falcon 4.0 -simulaattorin.
Koska esitelty BMS (kirjoitushetkellä versio 4.33) on mod -laajennus alkuperäiseen simulaattoriin, sen asentamiseen tarvitaan Falcon4.0 simulaattorin asennus tietokoneelle. Alkuperäiset Falcon 4.0 levyt toimivat asennukselle. Niitä löytyy enää netin kirpputoreilta ja vannoutuneilta harrastajilta. Voit myös ostaa nykyään Falcon 4.0 digitaalisena jakeluna esim. Steamista tai GOG.comista (Good old games) noin 10 taalan hintaan.
Kuvaus:
Falcon BMS on simulaatio F-16 Block 30-52 -hävittäjäkoneesta kattaen sekä ilmasta-ilmaan että myös ilmasta-maahan toiminnan.
Alkuperäisen simulaation tarinan tilanne on fiktiivisessä sodassa Korean niemimaalla. Alkuasetelmassa pohjoinen hyökkää Etelä-Koreaan aloittaen sodan. Hyökkäyksen alettua USA liittyy puolustamaan Etelä-Koreaa. Pelaajan ajan mittaan tekemistä valinnoista riippuen myös Kiina, Venäjä sekä Japani voivat liittyä sotaan.
Falcon BMS:lle on myös useita eri kampanjoita sekä karttoja. Näitä tekevät eri harrastajaryhmät, joten niiden laatu sekä valmiusaste vaihtelevat. Lisukkeita löytää muun muassa pelin foorumeilta.
Osa kampanjoista keskittyy yksinpelattaviksi, osa on tehty pelkästään moninpelattaviksi ns. Force on Force -kampanjoiksi, jotka ovat olleet erittäin suosittuja.
Painotus:
Falcon BMS:n kantava ideana on järjestelmien, aseiden sekä lentokoneiden mallinnus sekä laaja dynaaminen kampanja.
Yksinpelikampanjassa pelaaja on halutessaan vastuussa koko ilmasodan suunnittelusta. Pelaaja voi halutessaan komentaa kaikkia lentoja, tai olla pelkästään yksi lentäjä suuren sodan näyttämöllä. Kampanjan sisällä on monipuoliset mahdollisuudet nysvätä loputtomiin, kunnes huomaat taas kellon olevan kolme aamulla ja vieläkin se vihollinen näyttää tuovan kalustoa radalle.
Moninpelissä painotus on yhteistyössä muiden lentäjien kanssa. Tällöin lennetään esimerkiksi suunniteltuja iskuja tai vain harrastetaan pelkkää ilmataistelua esimerkiksi tietokoneen ohjaamien vastustajien kanssa yhteistyö- eli coop-kampanjassa.
Kaikki nämä elementit ovat mukana Force on Force -kampanjoissa, mutta niissä jännittävämmäksi asian tekee se, että niissä ihmiset ovat mukana sekä omalla että tietokoneen komentamalla vastapuolella. Niinpä et tiedä koskaan etukäteen kuka on vastassa ennen kuin ilmataistelu alkaa.
Näistä mainittakoon esimerkiksi www.Falcon-Online.org järjestämät kampanjat kuten Battle of Sinai Israelin ja Egyptin välisessä sodassa, sekä Koreoiden sotiin sijoittuvat Red Flag -kampanjat.
Simulaattoriin on mallinnettu ensisijaisena konetyyppinä General Dynamics / Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -monitoimihävittäjän eri kehitysvaiheiden mallit. Lentäminen on mahdollista myös muilla konetyypeillä kuten esim. F/A 18 Hornetilla. Näiden lentomallinnus on vaihtelevaa ja käytännössä käytettävissä olevat ominaisuudet ovat samat kuin F-16-koneissa. Esimerkiksi MFD-näytöt ja tutkavaroitusjärjestelmät on vain sijoitettu uudelleen ohjaamon sisällä. Kaksimoottorikoneissa voi käyttää erillisiä kaasuja. Vaikka esim. ko. Hornettia ei ole täysin mallinnettu esikuvansa mukaan, on tukialuslasku pimeällä myrskyisessä sivutuulessa kokeilemisen arvoista.
Erikoista:
Järjestelmien mallinnuksen taso on korkealla. Vaikka ne eivät kata F-16:sta täydellisesti, on ne mallinnettu pääpiirteittäin hyvin. Lentäjän onkin hyvä opetella järjestelmät hyvin, jotta tämä kykenee toimimaan taisteluissa tilanteiden vaatimalla nopeudella.
BMS 4.33 versiossa uutuutena tuli eri F-16 versioiden mallinnukset. "Toimisto" näyttää ja toimii erilailla kun katsotaan eri Block versioiden tai esim. USA vs Israel F-16 export versioiden eroja sekä avioniikan että aseistuksen välillä.
F-16:sta lentojärjestelmien, radioiden, omasuoja- sekä asejärjestelmien opettelussa menee hetki, mutta ne eivät ole ylivoimaisia kenellekään, joka haluaa ne opetella.
Yhteisö ja suomalaisaktiviteettit:
Internetissä toimii kymmenittäin erikokoisia sekä aktiivisuudeltaan että määrältään virtuaalisia lentueita, jotka kouluttavat sekä lentävät yhdessä. Suomalaisia lentää useissa eri kansainvälisissä lentueissa, esimerkiksi 47th Ronin/72nd VFW, jossa on muutama aktiivinen suomalainen pilotti.
Simulaattorin foorumilta löytyy yhteystiedot kaikkiin aktiivisiin lentueisiin, sekä myös lentueisiin kuulumattomia ns. “Lone wolf” -lentäjiä, jotka etsivät samanhenkistä porukkaa.
Force on Force -tyyppisistä moninpelikampanjoista sekä dogfight -ilmataistelusta kiinnostuneille tapaamispaikkana on www.Falcon-Online.org. Joukon TeamSpeak 3 -palvelimella on säännöllisesti kymmenittäin lentäjiä melkein jokaiselta aikavyöhykkeeltä.
Linkkejä:
en.wikipedia.org/wiki/Falcon_4.0
Falconin kehityksen historia graafisessa muodossa wikissä:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/a/ac/20130914112020%21Falcon-4-history.svg
Falcon BMS:n asennus tunnissa (kirjoitushetkellä BMS:n versio on Update 7, mutta ohje on soveltuvin osin pätevä)
Yhteisöjä:
http://www.bmsforum.org (vaatii rekisteröitymisen)
http://www.72ndvfw.org
http://falcon-online.org
https://discord.gg/qS5vwMQ Discord kutsulinkki DCS Finland ryhmään, jka on kohdennettu simuilijoille, joilla on polte reaktiomoottoreihin. (Täältä löydät sekä DCS&BMS lentäjiä).
Viimeksi muokattu: 2017-03-26 22:58
|