» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | perjantai, 26.02.2021 
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | Kuvareportaasit | toimintapaiva2004

Virtuaalilentäjät ry - Malmin ilmailukerho ry

Toimintapäivä Malmin lentoasemalla 22.5.2004Virtuaalilentäjät ry ja Malmin ilmailukerho ry järjestivät 22.5. lauantaina yhteisen toimintapäivän Malmin lentoasemalla.

[ Kuvia toimintapäivästä | Kutsu/infosivu | ]


Kuvia toimintapäivästä

Kuvat: Jukka O. Kauppinen

(kuvia saa lähettää mielellään lisääkin, esim. ravintolan/auditorion puolelta, sähköpostitse osoitteeseen jkauppin [kissanhäntä] jmp [piste] fi.

Malmin lentokentän konehallissa on koneiden ohella myös Malmin ilmailukerhon lentosimulaattori, johon väki tutustui erinomaisen kiihkeässä ruuhkassa. Konehallin puolelta puolestaan MT-lentäjä Erkki Pakarinen osoitti katossa yhä olevan Messerschmittin 20-millisen tykin tulitusjäljen. Osallistujat kuulivat myös muita kertomuksia Malmin kentän historiasta ja toiminnasta.

Vaikka kelit olivatkin päivällä huonot varsinaista oikealla koneella lentämistä varten, niin iltapäivällä sää parani sen verran, että muutama lentokeikka onnistui tarjoten mieleenpainuvia muistoja virtuaalilentäjille. Kiitos, malmilaiset!

Yksi päivän virkeimmistä kohtaamisista oli Lennuklubin AN-2-kone.

Ja tietenkin upea DC-3!

Kylmiä tyyppejä otettiin koneista urakalla ja osallistujat saivat tutustua konekaunottariin kiireettä. Muuta päivän aikana järjestettyä ohjelmaa olivat Malmin ilmailukerhon ja Virtuaalentäjtä ry:n esitykset toiminnastaan. Tyyppejä otettiin myös Forgotten Battles -sotalentosimulaattorista että Malmin ilmailukerhon Cessna-simulaattorista.

Päivän mittaan tapahtumassa piipahti päälle 50 ihmistä, mutta koska väkeä tuli ja meni tasaisesti on tarkkojen määrien arviointi mahdotonta.


Kutsu/infosivu

Päivän agenda on tutustua Malmin lentokenttään, sen toimintaan sekä esitellä molempien järjestävien yhdistysten toimintaa sekä toisilleen että muille uteliaille.

Tapahtuma on myös virtuaalilentämisen 10-vuotisjuhla Suomessa. Tule kuuntelemaan 10-vuotisesitelmää!

Malmin perinteinen lentoasema on tärkeä paikka myös virtuaalilentäjille, sillä paikka oli myös tärkeä tukikohta sodan aikana. Siltä käsin toimivat Helsingin puolustajat, muun muassa Brester-, Fiat G.50-, Hurricane ja Messerschmitt-koneillaan.

Toimintapäivän aikana virtuaalilentäjillä on erinomainen mahdollisuus tutustua tähän perinteiseen lentoasemaan perusteellisesti ja nauttia myös muusta päivän aikana tarjottavasta ohjelmasta. Kenttää ja sota-aikanakin käytettyä konehallia esittelevät sekä sen nykykäyttäjät että mahdollisesti myös tukikohdassa sota-aikana palvelleet pilvenveikot.

Malmin ilmailukerho esittelee myös rakentamaansa simulaattoria. Simulaattori on tehty pääosin kerhotyönä, ja koska laite on ensimmäinen laatuaan ihan maailmanlaajuisellakin tasolla, suuri osa teknisistä ratkaisuista on jouduttu miettimään itse. Runko on Malmin lentoasemalla toimivan BF-Lento Oy:n vanha, käytöstä poistettu pienkone, Cessna 150 joka aikanaan käytti tunnusta OH-CFU. Lisätietoja simulaattorista: Malmin Ilmailukerhon lentosimulaattori ja Malmin ilmailukerho rakensi Cessna-simulaattorin

Virtuaalilentäjät ry:n jäsenillä on mahdollisuus lentää yhdessä Malmin ilmailukerhon jäsenten kanssa oikealla lentokoneella ja nähdä ilmasta miltä kenttä ja Malmi/Helsinki oikeasti näyttävät. Säävaraus!

Paikalla on Malmin ilmailukerhon ja Virtuaalilentäjät ry:n lisäksi myös Malmin lentoaseman ystävät -yhdistys, jonka tärkeää asiaa voit osaltasi auttaa ajamaan.

Paikalla on myös DC-yhdistys ry:n väkeä kertomassa upeasta DC-3-koneestaan ja yhdistyksen toiminnasta. DC-väki pitää esityksen yhdistyksen toiminnasta. Myös itse kone on paikan päällä, jolloin tähän upeaan koneyksilöön voi tutustua tarkemminkin.

Eikä eksoottinen lentokalusto tähän lopu! Lennuklubi Helsinki omistaa aitovenäläisen ihmekoneen, "Tosi Ison Tsaikan" eli AN-2:n, jota päästään myös tutkimaan jossain vaiheessa.

Ja tietenkin paikalla on muutoin koko lentokentällinen muita koneita, joita voi ihailla ja läsnäolevan omistajan luvalla myös koskettaakin.

Toimintapäivän tavoite on tarjota pääosin vapaata toimintaa, jossa erilaisten ilmailuyhdistysten ja ilmailijoiden intressit kohtaavat mitä sopivimmassa ympäristössä. Muutaman ohjelmanumeron ohella toiminta on vapaamuotoista.

Tapahtuma on myös perhetapahtuma ja sinne voi tuoda myös puolisonsa, vanhempansa ja jälkikasvukin. Mikäpä olisi parempi tapa hakea ilmailuharrastukselleen vakuuttavuutta kuin tuoda perhe paikalle katsomaan, että on meitä lentohöpsöjä muitakin. Osakkeet nousevat kohisten, kun rouva toteaa että "et sinä se hulluin ole". Samalla perhe voi tutustua oikeaan lentokenttään, lentäjiin ja pääsee kosketusetäisyydelle koneistakin.

Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille virtuaalilentäjille.

Paikka

Malmin lentoasema sijaitsee Helsingin keskustasta koiliseen. Lähistöllä olevia paikkoja ovat Malmi, Tapanila, Jakomäki ja Myllypuro. Kenttä on nelos- ja seiskatien / E75:n vierellä.

Suora karttalinkki.

Laajemman karttahaun saat avaamalla Helsingin opaskartan ja syöttämällä katuosoitteeksi malmin lentoasema.

Hieman tarkemmin oikeaa paikkaa löytävän kartan löydät täältä - tämä kartta osoittaa itse lentokentän päärakennusta, eikä Copterlinen hallia.

Paikalle pääsee vaivattomasti bussilla. Sopivimman reitin ja aikataulun löydät Reittioppaan avulla. Syötä siihen lähtöpisteesi ja määränpääksi Malmin lentoasema.

Teksti ja kuva Malmin lentoaseman ystävät -sivuilta:
Malmin lentoasema hohtavan valkoisine, pyöreine päärakennuksineen valmistui toimintakuntoon joulukuussa 1936. Kentän valtavaan hangaariin mahtui kuusi Junkers 52 -konetta, ja se oli tuolloin Euroopan toiseksi suurin.

Lentoasema vihittiin virallisesti käyttöön 15. toukokuuta 1938 seremoniassa, johon oli kutsuttu 2000 vierasta ja jota lisäksi todisti läheltä ja kaukaa kertynyt 25000 hengen ylpeä yleisö. Kutsuvieraiden joukossa olivat pääministeri A.K. Cajander sekä marsalkka Mannerheim. Avajaisten ilmailunäytöksessä, joka oli suurin siihen mennessä Suomessa järjestetty, nähtiin laajassa lentokonenäyttelyssä mm. Skandinavian ainoa autogiro, ja A. Lunnela lensi "surmansilmukoita" kaksimoottorisella pommikoneella (Avro Anson). Kenttäalueelle oli pysäköity 1000 autoa, kun koko Helsingin autokanta tuolloin käsitti noin 6000 autoa.

Suomalaisen siviili-ilmailun nopean kehityksen katkaisi tylysti toinen maailmansota. Helsingin lentoasemasta tuli neuvostopommitusten maalitaulu ja tärkeä lentotukikohta pääkaupungin suojelemiselle. Siviililiikenne ohjattiin tilapäisesti muille kentille, ja Ilmavoimat yhdessä Saksan Luftwaffen yksiköiden kanssa toimivat Malmilta sodan loppuun asti. Näiden lentoyksiköiden erinomaisen työn ansiota on osaltaan pääkaupungin ja Helsingin lentoaseman säästyminen suurilta tuhoilta pommituksissa.

Ohjelmarunko

(karkea vedos, ei lopullinen) (kellonlyömät merkitsevät kunkin ohjelman alkamisajankohtaa. toiminta jatkuu siitä eteenpäin joustavasti myös seuraavien ohjelmanumeroiden aikana, esim. Malmin simuun tutustuminen ei todellakaan lopu kello 1330 vaan vasta sitten, kun kaikki ovat siihen ehtineet tutustua)

22.5.2004 - Malmin lentoasema

1200
Malmin lentoaseman päärakennus, ravintola Hopealinnun auditorio
- Malmin Ilmailukerhon esitys yhdistyksestä ja toiminnasta
- Virtuaalilentäminen Suomessa 10 vuotta (Jukka O. Kauppinen)
(Virtuaalilentäjät ry:n esittely, harrastuksen historiaa, kehittymistä ja nykypäivää)
- Järjestävien ja läsnäolevien ilmailuyhdistysten toiminnan esittelyä

1300
- Malmin ilmailukerhon simulaattoriin tutustuminen ryhmissä
Ensimmäinen tutustumisvuoro Pilvenveikot, jos läsnä, ja mahdolliset kutsuvieraat.
- Lentäminen alkaa
(Virtuaalilentäjät ry:n jäsenille)

1330
- Ohjattu tutustuminen oppaiden kenttäalueeseen, torniin ja perinteikkääseen lentokonehalliin. Kokoontuminen tornin ala-aulassa.

1700
- DC-3 palaa Tallinnasta, jolloin koneeseen ja sen miehistöön voi tutustua.

Toiminta jatkuu vapaasti iltapäivään saakka osittain ohjatusti mutta vapaasti tornirakennuksen auditorion / ravintola Hopealinnun / Malmin ilmailukerhon tilojen välillä. Auditoriossa jatkuvaa toimintaa ja ilmailuyhdistysten toiminnan esittelyä. Virtuaalilentäjät ry esittelee virtuaali-ilmailuharrastusta ja simulaattoreita. Tule ottamaan tyypit Malmilla toimineista sotakoneista!
Ravintola Hopealinnussa kahvi- ja ruokailumahdollisuus.
Tutustumista DC-3/AN-2/muihin koneisiin.

Bussikyyti Tampereelta

Tampereelta järjestetään bussikuljetus tapahtumaan ja takaisin.

Lähtö 0915 keskustorilta, kirkon edestä. Paluu iltasella. Edestakaisen matkan hinta noin 17-20 e, riippuen lähtijöiden määrästä.
Tiedustelut/ilmoittautumiset Jukka Kauppinen (jkauppin@jmp.fi, puh. 040-730 0036)

Viimeksi muokattu: 2004-05-23 14:08