» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | maanantai, 01.03.2021 
 Artikkelit» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Artikkelit | Kuvareportaasit | eestin_ilmavoimat_85v

Eestin ilmavoimat 85 vuotta

Teksti ja kuvat: Göran Bruun

Eestin ilmavoimat täyttää 85 vuotta. Sen kunniaksi paljastettiin 23.7.2004 muistomerkki kaatuneiden eestiläisten lentäjien muistoksi. Muistomerkki on pystytetty Ämärin lentotukikohtaan, joka sijaitsee Tallinnasta noin 50 km lounaaseen. Patsas sijaitsee heti tuloportin jälkeen vasemmalla olevalla alueella.

Muistomerkin on tehnyt eestiläinen lentäjäveteraani ja taiteilija Kalju Reitel joka myös on tehnyt vastaavan muistomerkin suomalaisten lentäjien muistoksi Uttiin.

Paljastustapahtumaan Ämärissä osallistui veteraaneja, vapaaehtoisjärjestöjä ja henkilökuntaa sekä Eestistä että Suomesta. Monta bussilastia väkeä saapui aamupäivän aikana paikalle ja juhlatilaisuus alkoi kello 11.00.

Eläkkeellä olevia ilmavoimien upseereita Suomesta ovat olleet mukana rakentamassa Baltian maiden ilmapuolustusta maiden uudelleen itsenäistyttyä. Eversti Jukka joka on ollut muistomerkkihankkeen takana piti tilaisuudessa puheen mm. sujuvalla eestin kielellä. Suomen ilmavoimien pappi, kenttärovasti Sauli Keskinen piti huolen hengellisestä osasta yhdessä eestiläisten virkaveljiensä kanssa.

Eestin ilmavoimien komentaja, prikaatikenraali Teo Krüüner edusti ilmavoimia tilaisuudessa joka oli sateenharmaasta säästä huolimatta kaikin puolin tunnelmallinen. Sotilassoittokunnan soittaessa Eestin kansallislaulua myös suomalaiset herkistyivät sillä molemmilla mailla on sama kansallislaulu vaikka sanat ovatkin toiset. Puolan ilmavoimien Mi-8 helikopteri teki ylilennon kunnioittaakseen tilaisuutta.

Keskimmäinen kuva: eversti Jukka Uhari ja muistomerkin suunnitellut eestiläinen lentäjäveteraani Kalju Reitel.
Oikeanpuolinen kuva: Eestin ilmavoimien komentaja, prikaatikenraali Teo Krüüner

Vasemmanpuoleinen kuva: muistomerkkiprojektiin osallistuneita suomalaisia veteraaneja.

Tilaisuuden jälkeen kaikilla oli mahdollisuus kenttälounaaseen sekä kalustoesittelyyn. Eestin ilmavoimat ovat vielä toistaiseksi pieni aselaji, jolla on kaksi AN-2-kuljetuskonetta, yksi Wilga-harjoituskone sekä neljä Ehrnstrom helikopteria, jotka USA luovutti äskettäin ilmavoimille. Baltian maiden nyt ollessa NATO-maita, heidän ilmatilaansa valvoo toisten NATO-maiden F-16 hävittäjät. Maaliskuusta lähtien maahenkilökuntaa Tanskasta, Belgiasta, Englannista ja Norjasta on ollut sijoitettuna Siauliain lentotukikohtaan Liettuassa. Aluksi belgialaiset hävittäjät partioivat Baltian ilmatilaa ja nyt on Tanskan vuoro partioida, kunnes vuoro vaihtuu jonkun toisen NATO-maan kohdalle.


Saatesanat

Artikkelin kirjoittanut ja valokuvat ottanut Göran Bruun 2004.

Viimeksi muokattu: 2004-09-27 20:56