» Feedback
History project
Read the description of our history project
  virtualpilots.fi
Suomeksi 
 | Saturday, 28.05.2022
 War History» Kirjaudu sisään 

Home | War History | WW2History-HLeLv26PeruskoulutusohjelmaFAkoneilla.html
  
Peruskoulutusohjelma FA-koneilla

Pikahakemisto:
[ Peruskoulutusohjelma FA koneilla | Saatesanat ]


Peruskoulutusohjelma FA-koneilla

Fiat G.50 - kuva VIrtuaalilentäjät ry. Liite LLv 26 kirj Nr 966/1 12.10.40

Peruskoulutusohjelma FA koneilla

1. Laskuharjoitus kolme laskua, nousu laskujen välillä 1000 metriin.
Rajoitukset: Laskutelineet ja jarrusiivekkeet saa laskea ulos nopeudella 230 km/h, kaartoja ei saa tehdä. Liukunopeus ei alle 160 km/h.

2. Nousu 5000 metriin, potkuri miniminousukulmalla. 2000 metrin syöksy 45° kulmalla. Painamalla, tyhjäkäynnillä ja suurilla kulmilla. 3000 metrissä taitolentoa. Nousuajat ja nopeudet 1000 metrin eroin.
Syöksyaika ja loppunopeus. Kierrokset ei yli 2500 k/min.

3. Nousu 5000 metriin siten että potkurin lukema 2300 k/min. Syöksy kuten edellä, lähtö puolivaakakierteellä. Taitolento 3000 metrissä.

4. Nousu 3000 metriin nopeudella 210 km/h, potkuri edullisimmin. Taitolento 3000 metrissä, hitaita vaakakierteitä alunopeus 350 km/h. Silmukat ja Immelmannit: nopeus alussa 350-400 km/h. Syöksykierre ja oikaisu. Kierrokset ei yli 2500 k/min.

5. Nousu 3000 metriin. Nopeita 180° vaakakaartoja ja taistelu-Immelmanneja, kaarroissa 300 km/h ja Immelmanneissa 400 km/h. Ajat mitataan.

6. Matalalentoharjoitus, korkeus 10 metrin pinnan yläpuolella. Suoritetaan paikallislentona.

7. Syöksytähtäysharjoitus maamaaliin

8. Neljä ammuntaa maamaaliin ja 100 patruunaa kerrallaan. Tulokset kirjataan.

9. Hyökkäyharjoituksia maalikoneita vastaan. Maali ei väistä. Hyökääjän poisveto yläkautta sivulle. Lähestyminen edestä ylhäältä, takaa ylhäältä ja takaa. Korkeusero 500-1000 metriä.

10. Hyökkäys maalikonetta vastaan, poisveto alakautta. Lähestyminen edestä ja etuviistosta alhaalta. Hyökkäys takaa. Korkeusero 500-1000 metriä.

11. Partiolentoharjoitus. Liikehtiminen partiossa. Siiven vaihto jyrkissä kaarroissa, syöksyt ja taistelu-Immelmannit.

12. Etsintäharjoituksia partiolla tai yksittäisillä koneilla. Hyökkäys maalikonetta vastaan. Huomioitava radion kuuluvaisuus ja miten maalikone erottuu maastoa vastaan. Etsintä suoritetaan maasta annettujen radio-ohjeiden mukaan.

Ohjelman läpiviemiseen varataan 10 tuntia. Siirtyminen seuraavaan harjoitukseen vasta kun edellinen on hyväksytty.

Jatkokoulutusohjelma FA:lla. Taistelukoulutuksen esivaiheet

13. Hyökkäysharjoitus yhdellä koneella. Maalikone ja hyökkäävä kone starttaavat partiossa. Maalikone lentää määrättyä reittiä. Hyökkäävää kone suorittaa lähestymisen edestä ylhäältä ja hyökkäyksen takaa ylhäältä. Korkeusero 500-1000 metriä. Huomioitava hyökkäyksen lähtöhetki maalikoneeseen nähden, tähtäystapa, maalin suuruus tähtäinrenkaalla, poisveto etäisyys, maalin tähystys tilanteen jälkeen. Hyökkäys siten että pystyy ampumaan ohjaajan ja moottorin väliin panssarin etupuolelle, siis kulmalla.

14. Maalikone starttaa ensin ja lentää 10 x 10 kilometrin suuruisella alueella mielivaltaisesti. Korkeus 2000 metriä. Hyökkäävä kone starttaa 3 minuuttia myöhemmin, suorittaa etsinnän ja hyökkäyksen takaa ylhäältä ja poistumisen ylös. Maalikone suorittaa, kun hyökkääjä on 200 metrin päässä, väistön edullisimpaan suuntaan vaakatasossa tai alaspäin. Kurvataistelua ei saa muodostua.

15. Kuten yllä mutta hyökkääjä starttaa ensin ja nousee 3000 metriin. Maalikone suorittaa väistön ylöspäin. Hyökkääjä poistuu alas.

16. Kuten yllä mutta maalikone väistää mielivaltaiseen suuntaan.

17. Kuten yllä mutta hyökkääjä suorittaa hyökkäyksen taistelu-Immelmannilla alhaalta. Maalikone väistää ylös.

Hyökkäyharjoitukset 2-koneen partioilla

18. Maali- ja hyökkäyspartiot starttaavat samanaikaisesti ja nousevat määräkorkeuteen. Maalipartio suorittaa lentonsa määrätyllä reitillä. Hyökkääjät hyökkäävät takaa ylhäältä, poistuminen alas sivulle. Maali ei väistä. Huomioitava keskeinen asema, maalin etäisyys, kaasun käyttö ja kokoonutminen.

19. Maalipartio starttaa ensin ja lentää mielivaltaisesti  10 x 10 kilometrin alueella, korkeus 2000-3000 metriä. Hyökkäyspartio starttaa n 5 minuuttia myöhemmin ja suorittaa etsinnän ja hyökkäämisen. Huomioitava sää, yllätysmahdollisuudet, aurinko jne. Maali suorittaa loivia väistöjä vaaka- ja pystytasossa.

20. Hyökkääjät starttaavat ensin ja nousevat 4000 metriin. Maalit 4-5 minuuttia myöhemmin ja lentävät mielivaltaisesti 10 x 20 kilometrin alueella, korkeus 3000 mertiä. Hyökkääjät kuten edellä. Molemmat koneet ottavat omat maalinsa. Kantahenkilökunta harjoittelee partion johtamista. Hyökkäykset kuin olisi hävittäjien suojaama pommimuodostelma. Suurella ylinopeudella on pudottauduttava hävittäjäsuojan läpi niin että kun tullaan maalin korkeudelle on oltava ampumaetäisyydellä.

Taistelukoulutus muodostelmassa

21. Muodostelmalento 2+2 konetta. Liikehtiminen samoin kuin kahdella koneella, porrastus samalla tasolla tai alempana. Startti yhdessä, lasku yksitellen. Nopea rullaus pois kentältä laskevan tieltä.

22. Maalimuodostelma, 4 konetta, lentää partiot rinnakkain määrätyllä alueella, etäisyys 300 metriä (pommikoneita osoittavana), korkeusero 200 metriä. Maalit starttaavat ensin, hyökkääjät suorittavat etsinnän ja hyökkäyksen niin että jokaisella oma maalinsa. Poistuminen vasemmalle ja oikealle. Kokoontuminen uuteen hyökkäykseen.

Taktillinen koulutus

23. Etsintä radion avulla. Maalikone lentää tarkkaa reittiä kellon mukaan niin että ohjaaja tietää missä kone liikkuu. Hyökkääjät starttaavat kukin erikseen 5 minuutin väliajoin. Kukin saa oman tehtävänsä radiolla. Kukin kone hyökkää kun löytää maalin ja palaa tukikohtaan.

24. Kuten yllä mutta partioilla. Hyökkääjät huomioivat radion kuuluvuus ja ajankohta löydettyään maalin. Maalit vastaavasti.


Saatesanat

Peruskoulutusohjelma FA-koneilla -muistiinpanot edesmenneen Carl-Erik Bruunin arkistosta puhtaaksikirjoitti Göran Bruun. Aineisto löytyy myös Sota-arkistosta.

Copyright Göran Bruun 2004.

 

  

Last modified: 2004-01-24 22:25