» Palaute

Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | keskiviikko, 27.05.2020 
 kirjat» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | kirjat | sannamo

Kundina hesassa - flygaajana krigussa

Uutuuskirja:
Torsten A. Sannamo: Kundina hesassa - flygaajana krigussa

Omakustanne
267 sivua
ISBN 952-91-6376-2
Kirja kerrallaan 2003 / Omakirja-palvelu
Marraskuu 2003

Helsinkiläissyntyinen, nykyään Tampereella asuva Torsten Sannamo, kirjoitti kirjan nuoruuskokemuksistaan niin siviilissä kuin sodassakin. 1921 syntynyt Sannamo, silloiseltaan sukunimeltään Skytt, astui palvelukseen 1.9.1941, palveli ensin raskaassa it-patteristossa ja siirtyi keväällä 1942 Ilmavoimiin sähköttäjä-kk-ampujaksi ja siirtyi PLeLv 42:een, jossa hän palveli sodan loppuun.

Kirjasta noin kolmannes kuvaa Sannamon nuoruusvuosia ja loput sotavuosia. Sannamo muistelee mm. laivuetovereitaan, tapahtumia ja sotalentoja värikkäästi ja tarkoin kuvattuna. Kirjan tekee eläväksi etenkin alkupuoliskolla vahvasti käytetty Stadin slangi, joka muuttuu hiljakseen kirjakieleksi iän ja kokemuksen karttuessa. Sivuilla on myös Stadin slangin sanakirja, joka "suomentaa" jokaisen uuden slangisanan kirjan edetessä.

Teoksen saatavuus:

Kyseessä on pienen painoksen omakustanne, jota voi tilata kirjoittajan hyväksymiltä jälleenmyyjiltä.

Virtuaalilentäjät ry myy kirjaa sekä jäsenilleen että muille ilmailuharrastajille. Hinta sisältää postikulut. Toimitusaika noin 0-2 viikkoa.

  • Virtuaalilentäjät ry:n jäsenhinta: 19 euroa
  • Muut: 20 euroa
Tilaus: maksa kirjan hinta Virtuaalilentäjät ry:n pankkitilille Nordea 125730-513202. Merkitse maksun viestikenttään seuraavat tiedot:
Tilaus - kirja Kundina hesassa - flygaajana krigussa
Nimi ja postiosoite
Mahdollinen sähköpostiosoite ja puhelinnumero
Mahdollinen Virtuaalilentäjät ry:n jäsennumero

Kirjaa toimitetaan sitä mukaa kuin varastoa riittää. Jos kirjat loppuvat kesken merkitään toimittamattomat kirjat varausjonoon ja toimitetaan seuraavan painoksen valmistuttua. Etenkin alussa kirjaa painetaan pienissä erissä suhteellisen usein.

Kirjan muita jälleenmyyjiä:
Helsingin Akateeminen Kirjakauppa on tilannut kirjaa pienen erän. Voit tiedustella sitä täältä.
Aviation Shop ottaa kirjan valikoimiinsa. Saatavilla mahdollisesti marraskuun loppuun mennessä.
Lasipalatsin Kirjakauppa Kirja (Helsinki, Keskusta)

Satunnaisia otteita:

  • Me förattiin myös hestikoita oikein satuloiden kans kartanon kesäkotiin. Kesävierail oli siellä ridausskole. Me jäätiin tsiikaamaan mitä ne niille opetti.
  • Kapu veti seiskan ja siihen toisen seiskan. Koko patteristo hengasi ympärillämme. Hiki oli kapun otsassa. Mulla ei juuri koskaan oll ala-arvoista vetoa. Kapu ei jättänyt vetoaan neljääntoista. Meni seuraavalla kortilla, joka oli jätkä, pitkäks
  • Sproogasin, että Blenussa takana oleva kk tuntuu vähäiseltä. Oli yksipiippuisena heikon tuntuinen vehje valojuovineen.
  • Jälkeenpäin Paavo funtsasi, että eka krigulento olisi voinut olla yhtenäisempi ja muiden mukana jo alusta asti olemista, eikä yön yksinäisyydessä hiippailua. Kaikki tuntematonta ja lisäksi arvailua siitä, onnistuuko lasku pimeälle kentälle niin, ettei meille kaikille mahdollisesti kävisi huonosti.
  • Takana seurailin tornista lähinnä avaruutta ympärillämme. Sitä ennen Akke oli pyytänyt katsomaan, että valokuvauskone pelasi, kun hän otti muutaman virityskuvan. Hyvin valokuvauskoneet olivat yleensä toimineet.
  • Laivueemme oli viimeinen alueen pommittaja. It.-ammunta oli siksi melko voimakastakin. Valonheittäjät pyyhkivät taivasta. Rauhallisesti Nisse suuntasi koneemme vaakatasoon tähystäjän antamien ohjeiden mukaisesti

Torsten Sannamon esitelmiä:

Sannamo vieraili helmikuussa 2003 Virtuaalilentäjät ry:n talvitapahtumassa. Hän piti tapahtumassa esitelmän Sotavangin tapaus.
Edellisvuonna Sannamo kertoi radisti-kk-ampujapikakurssista ja FuG-radioista.

  • Tulin aikanaan radisti-kk -ampuja pikakurssille Hämeenlinnaan Suomenkasarmille, jossa oli silloin Ilmavoimien Viestintäkoulutuskeskus. Meille ei edes sanottu esikunnassa mikä kurssi oli menossa. Kun tulimme sitten Hämeenlinnaan, niin meitä oli kaiken kaikkiaan 26 miestä eri Blenheim-laivueista.
  • Lennettiin kymmenisen minuuttia pilvessä ja sen jälkeen ohjaaja otti ales pilven alle. Kävi niin hyvä tuuri, että nähtiin ne Brewsterit kauempana ja ne huomas myös meidät. He tiesivät että me ollaan tulossa, niin tulivat siihen keikuttamaan siipiään ja lähtivät etukäteen yksi eteen ja yksi taakse.

Viimeksi muokattu: 2003-11-07 18:02